Startsidan
Startsidan

Inför prövningen

Inför din prövning behöver du boka tid och eventuellt resa samt boende. Det bokar du själv via "Min sida". När det är dags för prövning är det ett antal saker du behöver ha med dig som vi har sammanfattat i en kom-ihåg-lista

I tjänsten "Boka tid för prövning" föreslår vi en prövningsplats utifrån var du bor. Vi ser helst att du väljer den föreslagna platsen. Har du lång resväg får du boka en fri resa tur och retur mellan din bostadsort och den prövningsplats som redan är ifylld.

Inga lediga tider?

Om du inte hittar en tid för prövning som passar dig eller om det inte finns några lediga tider kan du ta tillbaka din ansökan (återta) och sedan ansöka igen vid ett senare tillfälle.

Det är många som ansöker om att få pröva till grundutbildning med värnplikt och antalet tider är begränsade. Eftersom du måste boka en tid för prövning inom 90 dagar från det att vi har tagit emot din ansökan kan du hamna i ett läge där det inte finns några lediga tider under den perioden. Vi rekommenderar då att du tar tillbaka din ansökan och sedan söker igen vid ett senare tillfälle.

Tips! De flesta bokar om sina tider på kvällen eller på helgen. Det innebär att du har störst chans att hitta en tid som passar om du gör din bokning tidigt på morgonen eller direkt efter helgen.

Du bokar själv din resa på "Min sida" i samband med att du bokat tid för prövning.

Om du inte kan bokadin resa via webbplatsen kan du istället kontakta Kontaktcenter. Här hittar du kontaktuppgifter till Kontaktcenter Öppnas i nytt fönster..

Får du inte tag på Kontaktcenter kan du istället ringa till SJ på 0771-75 75 55 mellan 8.00-17.00 på vardagar. Välj alternativ 2 och därefter alternativ 1. Uppge att du behöver boka tid för prövning till grundutbildning med värnplikt.

Om din prövning startar före klockan 10.00 innebär det att du avslutar prövningen samma dag. Har du en starttid klockan 10.00 eller senare innebär det att din prövning pågår under två dagar. Prövningen startar den ena dagen och fortsätter sedan tidigt nästa morgon. Har du lång resväg kan du boka sängplats och frukost på prövningsplatsen. Sängkläder ingår om du bokar sängplats. Du bokar din sängplats i samband med att du bokar tid för prövningen.

Om du har extra lång resväg och behöver sängplats kvällen innan prövningsdagen ska du höra av dig till Kontaktcenter Öppnas i nytt fönster..

Du tar tillbaka din ansökan på "Min sida". Så snart du har fått en bekräftelse under Mina handlingar på "Min sida" om att du har återtagit din ansökan kan du ansöka på nytt. Du börjar då om från början med din ansökan. Det innebär att du måste gå igenom stegen i ansökan och svara på frågorna i prövningsunderlaget en gång till.

Du kan också återta din ansökan om du ångrar dig och inte längre vill ansöka om prövning till grundutbildning med värnplikt.

Packlista till prövningen

Legitimation

Du måste ha med dig en giltig id-handling* för att kunna legitimera dig innan mönstringen.

* Som giltig id-handling räknas: Svenskt vanligt pass (provisoriskt pass är inte giltigt som legitimation), Svenskt nationellt id-kort, svenskt körkort, svenskt SIS-märkt id-kort. identitetskort för folkbokförda i Sverige, digitalt id-kort.

Hälsodeklarationen

Fyll i den medicinska hälsodeklarationen Öppnas i nytt fönster., skriv ut den och ta med den till mönstringen.

Glasögon eller linser och recept från optiker

Om du har glasögon eller linser så ska du ta med ditt senaste synrecept från optiker. Om du har ett kraftigt synfel mer än glasögon/linsstyrka +7 eller -8 dioptrier för korrektion, så får synreceptet inte vara äldre än två år.

Observera! Använder du nattlinser ska du inte använda dem under en vecka innan mönstringen

Träningskläder

Shorts, t-shirt och gympaskor fungerar bra. Ta med handduk så att du kan duscha efteråt.

Det kan bli långa väntetider mellan momenten. Eftersom du inte får använda mobiltelefon under dagen kan du ta med dig en bok eller en egen tidning som du kan läsa under dagen.

Packlista till Försvarsmaktens säkerhetsprövning

Om du klarar mönstringen kräver Försvarsmakten en godkänd säkerhetsprövning. Säkerhetsprövningen genomförs direkt efter mönstringen i Plikt- och prövningsverkets lokaler.

Betyg

För att säkerställa din utbildnings- och arbetslivsbakgrund ska du ta med en vidimerad kopia av ditt betyg. Om du har en eftergymnasial utbildning tar du istället med dig en vidimerad kopia av ditt betygsdokument eller examensbevis.

Kontaktuppgifter till referens

En del av säkerhetsprövingen innebär att Försvarsmakten hämtar uppgifter om dig och dina personliga uppgifter från en referens. Du behöver därför ha med dig kontaktuppgifter till en referensperson. Det ska helst vara någon du
inte har en nära relation till.

Ett förändrat hälsotillstånd kan till exempel vara att du blivit gravid, att du skadat dig, att du genomgått en operation, att du drabbats av en långvarig sjukdom (mer än tre månader) eller att du börjat ta medicin regelbundet. Om du känner dig osäker hör du av dig till vårt kontaktcenter och pratar med våra handläggare där.

Här kan du kontakta oss.

Sidinformation

Senast uppdaterad: 23 feb 2024