Till sidans innehåll

Värnplikt 2017

På vägen från beredskapsunderlag till mönstring och utbildning passerar du ett antal olika hållplatser. Här hittar du vad du ska göra och när du ska göra det.

Det här gäller för dig som är född 1999 och som är svensk medborgare.

April – maj 2017: BEREDSKAPSUNDERLAGET

Någon gång under perioden april-maj får du som är född 1999 ett brev från oss. Brevet innehåller inloggningsuppgifter till beredskapsunderlaget. Beredskapsunderlaget finns på minsida.rekryteringsmyndigheten.se. Efter att du har fått brevet har du två veckor på dig att logga in och svara på frågorna. Du kan logga in med e-legitimation eller med inloggningsuppgifterna i brevet.

Läs mer om beredskapsunderlaget.

Juni 2017: BESKED OM MÖNSTRING

Vi använder uppgifterna i beredskapsunderlaget för att välja ut de som ska kallas till mönstring. När du och alla andra ungdomar har lämnat era uppgifter får du ett besked från oss. Du kan läsa ditt besked genom att logga in på minsida.rekryteringsmyndigheten.se. I beskedet står det om du kommer att kallas till mönstring eller inte.

Juli 2017 – februari 2018: KALLELSE TILL MÖNSTRING

Du får din kallelse till mönstring ungefär 2 månader innan mönstringsdagen. Det innebär att du som ska mönstra först får din kallelse i juli. Ska du mönstra senare på året eller nästa år får du din kallelse senare.

I kallelsen står det var och när du ska mönstra. Om tiden inte passar kan du boka en ny tid på minsida.rekryteringsmyndigheten.se.

Oktober 2017 – april 2018: MÖNSTRING

Under mönstringen får du göra olika psykologiska och fysiska tester. Våra läkare, psykologer och sjuksköterskor gör också olika undersökningar och bedömningar av dig och din hälsa. Under mönstringen får du också träffa en handläggare som hjälper dig att hitta en utbildningsplats som passar dig och dina förutsättningar. Finns det ingen utbildningsplats som passar blir du istället inskriven i utbildningsreserven.

Mönstringen sker på plats på någon av våra prövningsenheter. Under hösten genomför vi mönstring i Stockholm och Kristianstad. Från och med 2018 är det mönstring i Stockholm och Malmö.

Läs mer om mönstringen.

Sommaren 2018 och framåt: UTBILDNING

Den första grundutbildningen med värnplikt startar under sommaren 2018. Utbildningen är nio eller elva månader lång och genomförs på olika ställen i landet.

Läs mer om grundutbildning med värnplikt på Försvarsmaktens webbplats.

Sidansvarig: Kommunikationsfunktionen
Granskad: 2017-10-20

Skriv ut

Frågor?

Regeringen har bestämt att skyldigheten att mönstra och göra grundutbildning med värnplikt ska gälla igen. Här hittar du frågor och svar om regeringens beslut.

Läs mer

Här kan du som förälder eller vårdnadshavare läsa mer om vad som gäller.